PMP solicită ministrului finanțelor să vină cu o rectificare bugetară care să repună Bugetul pe cifre reale

Comunicat de presă

PMP solicită ministrului finanțelor să vină cu o rectificare bugetară care să repună Bugetul pe cifre reale.

Chiar dacă geniul Vâlcov a plecat din Guvern, Teodorovici continuă politica intenţionat inflaţionistă promovată de acesta, care a măcinat competitivitatea economică a României, dar şi veniturile reale ale românilor. Economia românească trăieşte în continuare din consum, lucru dovedit de creşterea cu 12,8% a încasărilor din TVA.

PMP solicită ministrului discotecar să vină cu o rectificare bugetară care să repună Bugetul pe cifre reale. PSD-iştii să înceteze să mai vândă iluzii oamenilor!

Execuția bugetară pe primele cinci luni confirmă mentalitatea de discotecar a ministrului de Finanțe, Orlando Teodorovici: mă împrumut la cămătari ca să dau la lăutari!

În ciuda faptului că a împrumutat România cu 4,7 milioane de lei pe oră în 2019, deficitul bugetar a ajuns, la sfârșitul lunii mai, la 1,43% din PIB-ul prognozat, în cuantum nominal 14,7 miliarde de lei. Deficitul este cu 6,56 miliarde de lei mai mare decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut, când era 0,86% din PIB-ul prognozat. În același timp, încasările bugetare au crescut cu doar 11,6%, deşi prognoza era de 16%.

România se găsește în situația de a se împrumuta pentru a acoperi plata pensiilor și salariilor, scăpate de sub control. Astfel, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat efectiv – s-au majorat cu 24,6% faţă de anul trecut, până la un cuantum de 41,8 miliarde de lei. Dacă se păstrează ritmul actual, întreaga anvelopă salarială va ajunge, la sfârșitul lui 2019, la 100,3 miliarde de lei. Prin comparaţie, în 2016, toate salariile bugetarilor au costat jumătate – 50,3 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială, care includ pensiile, au crescut cu 15% faţă de perioada ianuarie – mai din 2018.

În concluzie, execuţia bugetară după primele cinci luni este un veritabil dezastru, care dovedeşte că Bugetul s-a bazat pe cifre false şi care creează perspectivele unei încetiniri grave a economiei. O rectificare bugetară negativă devine inevitabilă pe parcursul acestei veri – fie în iulie, fie în august.