Prezentarea programului PMP pentru europarlamentare

Prezentarea programului Partidului Mișcarea Populară pentru alegerile europarlamentare „Uniți în Europa”

Evenimentul se desfășoară duminică, 14 aprilie, la Chișinău

Președintele Traian Băsescu a reafirmat duminică, la Chișinău, că obiectivul PMP este acela de realizare a Unirii României cu Republica Moldova și a subliniat că voinței popoarelor nu i se pot opune niciodată oamenii politici. 

„Unire, unire. O facem. Să știți că este o bucurie să mergi în adunări și să se strige «unire». Înseamnă că ești identificat cu acest ideal, și alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici, și îl vom menține până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reușete să li se opună nimeni până la capăt. Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei națiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român și cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce. Sincer, intenția mea să fac în această întâlnire ceea ce fac și în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE și numai prezența în UE scoate țara dintr-o zonă gri. Rămân frații noștri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm și noi în zona gri. Numai așa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperității și o poate așeza în zona de securitate, în NATO”, a afirmat Traian Băsescu, la Chișinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.

Președintele de onoare al PMP, care deschide lista formațiunii la alegerile pentru PE, a explicat și semnificația sloganului partidului „Uniți în Europa”.
„În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniți în Europa». Se referă la noi la cele două națiuni de pe malurile Prutului. Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez care cred în România – Unirea. Sloganul nostru e cel care va defini acțiunea noastră că europarlamentari. Va trebui făcut un efort de explicare, dar acesta este mia puțin necesar. Acolo trebuie să ne asumăm obiective pragmatice. Când vor constata că 3 milioane de cetățeni din Republica Moldova sunt și cetățeni români ce mai pot să ne facă? Cine ne mai poate opri? Dar există decalajul, faptul că România a intrat în UE, în NATO. Republica Moldova a rămas aici. Sursele de finanțare pentru Republica Moldova trebuie mărite pentru a veni din urmă”, a spus președintele Băsescu.

Acesta a vorbit și despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova.
„Nu pot să nu mă refer la rezultatul alegerilor. Așa cum ni s-a cerut și cum s-a votat în structura PUN decizia noastră a fost să nu participăm la alegeri. Ideea a fost că participând la alegeri am lua din voturile pro-europenilor, și atunci am spus că noi o să ne îndemnăm electoratul să voteze pentru alianța acum. Rezultatul global al alegerilor îl vedem acum, pentru că toate formațiunile politice și-au întemeiat discursul, unii pe politici viitoare pe care electoratul nu le acceptă, iar alții pe minciună. Era previzibil că partidul lui Dodon, care vrea să vândă Moldova lui Putin, nu va face o majoritate consistentă. Era previzibil că partidul lui Plahotniuc, care reprezintă ce e mai rău din punct de vedere moral, nu va reuși să facă un scor electoral care să îl ducă la guvernare în continuare. Era previzibil că o campanie întemeiată pe minciună «Vă ducem în UE» nu va duce la un scor electoral bun”, a explicat fostul președinte al României.

Președintele a mai spus că apelul său nu este unul demagogic, iar dacă ar fi șef de stat nu ar avea somn dacă ar știi că țara nu are securitatea asigurată.
„Dacă într-o noapte visează urât Putin ce poate face singură Republica Moldova? Deci apelul meu nu este unul demagogic. Dacă aș fi șef de stat nu aș avea somn cu Republica Moldova, nu aș avea somn pentru că țara nu are securitatea asigurată. Faptul că scrie în Constituție că suntem neutrii nu impresionează pe nimeni în ziua de azi, mai ales că știm foarte bine că atunci când întrebi cu cine se învecinează Federația Rusă, răspunsul este «cu cine vrea ea». Misiunea pe care ne-o asumăm ca europarlamentari, noi PMP, este să contribuim de la Bruxelles la procesul de reunificare a țării. Sigur România rămâne principalul jucător din acest punct de vedere, trebuie să accelereze procesul de acordare a vizelor, să mai simplifice la legea cetățeniei”, a conchis Traian Băsescu


Traian Băsescu le-a spus, duminică la Chișinău, cetățenilor din Republica Moldova că este „un măcel” în viața politică din România, temele „îl băgăm sau pe Dragnea la pușcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror-șef european” fiind o fantezie de campaniei pentru ca românii să voteze politic.

„Mulți dintre dumneavoastră urmăriți viața politică din România, acolo e un măcel. Îl băgăm sau nu pe Dragnea la pușcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror general european? E o fantezie de campanie în urma căreia obiectul este ca românii să voteze tot politic și să nu voteze știind ce votează, pentru că a știi despre Uniunea Europeană înseamnă a știi ce votezi. I-ați văzut că și la Bruxelles se burzuluiesc mai ceva ca Viktor Orban în Ungaria. Eu mi-aș dori foarte mult ca cetățenii români să voteze în deplină cunoștință a ceea ce înseamnă UE”, a afirmat președintele Traian Băsescu.

A mai vorbit, cetățenilor din Republica Moldova, despre ce înseamnă Uniunea Europeană, făcând o trecere în revistă a problemelor care îi nemulțumesc pe europeni, cum ar fi migrația, incapacitatea sistemului Schegen de a asigura securitatea frontierelor și șomajul în rândul tinerilor.
„Aș vrea să știți ce este Uniunea Europeană cu bunele și cu relele ei. UE e un proiect de pace, în primul rând, înseamnă garantarea păcii pe teritoriul UE. În momentul de față nu există formulă mai sigură ca cetățenii europeni să aibă pacea garantată. Ea trebuie însă urmată cu credință de popoare. În primul rând, politicienii au obligația să spună cetățenilor din țările lor ce înseamnă UE, Uniune care înseamnă circa 500 milioane de cetățeni cu nemulțumiri destul de mari la adresa oamenilor politic care nu au rezolvat marile probleme cu care se confruntă UE azi. Migrația nemulțumesc profund cetățenii europeni, și pe cei români. Imposibilitatea sistemului Schengen de a garanta securitatea frontierele. S-a dovedit că nu ai nevoie nici de pușcă pentru a trece frontierele. Deci o nemuțumire profundă a cetățenilor europeni pentru că el știe că contribuie cu bani pentru asigurarea securității frontienelor. UE are 23 milioane de șomeri din care 24% sunt tineri între 18 și 25 de ani. Este o altă mare nemulțumire a cetățenilor europeni și se întreabă de ce contribuim la bugetul UE dacă nu se fac probleme care să rezolve problematica socială”, a explicat Băsescu.
Fostul președinte al României, care în prezent deschide lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, a mai spus că „singura soluție pentru a consolida UE este creșterea coeziunii UE și creșterea procesului de integrare”.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că trebuie accelerat procesul acordării cetățeniei români cetățenilor din Republica Moldova.
„De ce trebuie să țin astfel de discursuri în Republica Molodva? Pentru că previzionez că se va întâmpla în 5-6 ani lucruri extrem de interesante. Pînă una alta sunt un milion de moldoveni care sunt deja parte a UE. Ceea ce previzionez este că în 5-6 ani toți cetățenii Republicii Moldova vor fi cetățeni europeni, iar țara va rămâne în afara. Așa nu se poate. Cred că accelerarea procesului de acordare a cetățeniei române cetățenilor Republicii Moldova, pentru că va fi foarte greu că va fi populația de 3,5 milioane de cetățeni români, iar aderarea nu e făcută. Practic prin acordarea cetățeniei acordăm un proces de unificare, un proces care merge înainte”, a conchis Traian Băsescu.


Traian Băsescu a declarat că justiția este o competență partajată și Bruxelles are obligația să vegheze la crearea unui sistem de justiție indepedent, iar când Guvernul de la București îi spune lui Frans Timmermans că noi suntem suverani, atunci slăbește coeziunea UE.
„Justiția, marele subiect discutat în România, este o competență partajată. Bruxelles are obligația să vegheze la crearea unui sistem de justiție independent. Ce nu reglementează Bruxelles? Codul penal, care este atribut național pentru toate statele, nu există o reglementare obligatorie care să spună ăsta e Codul penal al UE. În schimb, Bruxelles are directive care trebuie implementate, două fiind restante în România, una ar fi confiscarea extinsă a banilor obținuți prin fraude și a doua consolidarea prezumției de nevinovăție. În acest context, este obligația noastră să acceptăm ceea ce am semnat, să punem în practică, pentru că altfel, cu Guverne precum cel al Ungariei, faimosul Viktor Orban, cu Guvernul Kaczyński de la Varsovia, cu Guvernul de la București care îi spune lui Timmermans că noi suntem independenți și suverani, coeziunea Uniunii Europene slăbește”, a afirmat Traian Băsescu, duminică, la Chișinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.Președintele de onoare al PMP, care deschide și lista partidului la alegerile europarlamentare, a mai spus că o problemă a Uniunii Europene, în prezent, este naționalismul populist, care este cea mai puternică armă folosită în UE.
„O altă mare problemă a UE venită pe fondul nemulțumirilor acumulate pentru nerezolvarea problemelor naționale ale UE este naționalismul populist. Este de fapt cea mai puternică armă a UE. Cu această armă 50% din Regatul Unit a votat ieșirea din UE. E utilizată și de alte state care vorbesc tot mai mult la nivelul liderilor despre suveranitate, reclamând suveranitate în raport cu Bruxelles-ul. Sigur ei mint, sunt politicieni ticăloși, dar când e vorba de interesele lor nu îi interesează proiecția pe care o dau în interiorul UE și procesul de consolidare a UE”, a explicat Băsescu.
„Orice stat membru, cum a făcut și România, la momentul când semnează tratatul de aderare, pune pe masă bună parte din suveranitate. Sunt șase mari competențe exclusive ale UE, în acel domeniu numai UE ia decizii pentru toate statele, sunt 14 mari competențe partajate între UE și statele membre. Asta înseamnă că statul membru are dreptul să reglementeze numai acolo unde în cele 14 domenii UE nu a reglementat. Și în sfârșit șase domenii de competență națională. Foarte puțin mai rămâne. Iar ideea care vine unor inclusiv de la noi, vreau să îmi manifest suveranitate, este o idee care nu are nimic în comun cu calitatea de membru al UE. Când ai intrat în UE ți-a pus bună parte din suveranitate pe masa UE”, a completat fostul președinte al României.
Acesta a adăugat că soluția pentru consolidarea Uniunii este creșterea procesului de integrare și a coeziunii, precizând că sunt totuși state membre care au luat-o „aiurea pe cărări”.
„Singura soluție pentru a consolida UE este creșterea coeziunii UE și creșterea procesului de integrare. Nu poți să îmi ceri mie România să mă integrez și să respect toate regulile Uniunii când tu Germania îți faci conductă de gaze cu Federația Rusă. Aici când e vorba de luat pe cărări aiurea nici noi nu suntem mai breji. De unde la nivelul UE că deocamdată nimeni nu recunoaște Ierusalim ca și capitală a Israelului, Guvernul anunță că mută ambasada. O facem și noi de oaie”, a completat Traian Băsescu.
Nu în ultimul rând, acesta a spus că „Europa riscă să se îndrepte către destrămare”, în cazul în care „votul cetățenilor europeni este pentru partide naționaliste, suveraniste”.
„La nivelul UE nu există lideri politici de mare anvergură care să dea soluții pentru viitorul UE. Iar soluția, din punctul meu de vedere, ca om care a participat timp de 10 ani la Consiliul European, soluția este accelerarea integrării. Iar o integrare cât mai rapidă și mai profundă e cea care va reda Uniunii Europene calitatea de pol de putere. Pentru că în ultimii 10 ani și-a pierdut influența. În ultimii 10 ani s-a trecut de la o lume monopolară, SUA, după prăbușirea Uniunii Sovietice, la o UE tripolară, iar în momentul de față UE nu se mai află printre cei trei poli de putere globali. Cei trei poli de putere sunt astăzi SUA, China și Federația Rusă. Dacă nu vom consolida Uniunea Europeană, spațiul european va deveni un spațiu care va suporta efectele globalizării și nu va fi un spațiu care va participa la deciziile în procesul de globalizare. Nici Germania, nici România, nici Malta, nu pot face față singure procesului de globalizare. Numai o Europă consolidată va putea să urce pe puntea de comandă a puterii, să participe la decizii și să garanteze prosperitatea celor 500 milioane de europeni. Acesta este gândul, filosofia cu care noi plecăm în Parlamentul European”, a conchis Traian Băsescu, la Chișinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.