Propuneri ale PMP, pentru Diaspora, votate în Comisia pentru codul electoral

Victorie uriașă pentru românii din diaspora!

PMP a obținut o victorie uriașă, în Comisia pentru codul electoral, în ceea ce privește acceptarea majorității amendamentelor depuse care, de altfel, se regăsesc și în alte proiecte de legi aflate deja în dezbatere în Parlamentul României.

Printre propunerile PMP care au fost acceptate joi se află un amendament foarte important care va impune Ministerului Afacerilor Externe să ceară înainte de data alegerilor ministerului de resort din fiecare stat, numărul cetățenilor români care își au domiciliul, reședința sau altă formă de înregistrare în statul respectiv.

De asemenea, PMP a solicitat și amendamentul a fost acceptat ca în ziua alegerilor, un reprezentant al secției de votare să constate numărul cetățenilor români aflați la coadă în fața secțiilor de vot și, în funcție de acesta să prelungească ora alegerilor până la ora 24.

Tot o propunere a PMP acceptată joi este și votul anticipat de 3 zile și votul prin corespondență

În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00”, se arată în articolul adoptat, joi, de comisia comună pentru codul electoral.

„Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, conform legii. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă. Listele se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate”, potrivit textului adoptat de Comisia pentru cod electoral.

Reprezentantul PMP în  Comisia pentru codul electoral, care a prezentat propunerile PMP, este deputatul PMP Diaspora Doru Petrișor Coliu