Theodor Paleologu, președintele-învățător și totodată mediator

Theodor Paleologu, diplomat și fost ministru al culturii, este candidatul PMP la alegerile prezidențiale din 2019. Acesta spune că nu va fi nici președintele-jucător, precum Traian Băsescu, nici președintele-spectator, precum Klaus Iohannis, ci va fi președintele-învățător și totodată mediator. 

Dacă va ajunge președinte, Theodor Paleologu nu va renunța complet la cursurile pe care le predă, pentru că, spune el, vocația sa de profesor este mai presus de orice. „Cred că singura manieră de a repara o țară, o societate bolnavă este educația”, este de părere Theodor Paleologu.

„Am o școală la mine acasă, îmi câștig viața din cursuri. Se poate trăi din filosofie pe cont propriu. Asta fac: predau filosofie, retorică, istoria ideilor, diplomație, am creat o fundație și probabil sunt singurul dintre candidații mai importanți care trăiește pe cont propriu, care își câștigă existența pe cont propriu, care nu are un salariu de la stat.  Asta e o chestie serioasă, care mă face să-mi câștig viața, să pot întreține o casă, să organizez călătorii de studiu. E o activitate care îmi plăcea foarte mult, îmi place foarte mult, am de gând să continui, chiar dacă sunt ales președinte. Voi merge în călătoriile de studiu probabil cu SPP-istul după mine, că alminteri nu se poate”, a declarat Theodor Paleologu în emisiunea „24/7” de la Digi24. 

Candidatul spune că inclusiv întâlnirilor electorale are de gând să le dea o dimensiune mai reflexivă și să abordeze teme precum lidershipul, identitatea, patrimoniul, pentru că „un președinte trebuie să fie un om care gândește, totuși, nu e doar un om de teren și de contact”.

Theodor Paleologu spune că multe din blocajele politice cu care România se confruntă și în prezent sunt din cauză că toată lumea are o „agendă ascunsă”. Tocmai de aceea, el spune că, în calitate de președinte n-ar candida pentru două mandate consecutive.

„Eu în locul lui Iohannis nu aș gândi totul în legătură cu realegerea mea, e cel mai rău lucru. Dacă eu sunt ales pe 25 noiembrie, nu mă voi re-prezenta peste cinci ani. Nu am de gând să fac mai mult decât un mandat, vreau să mă întorc la Casa Paleologu, să predau full time. E vorba de un singur mandat consecutiv, dup-aia mai vedem, peste 20 de ani, dacă mai vrea lumea să audă de mine. Eu cred că e foarte nesănătos să te gândești la realegere. (…) Prezidențialita e o boală mintală gravă, cum spune Caragiale: intri la idei și fandacsia-i gata”, a explicat Theodor Paleologu.

În opinia sa, „ce e sigur la alegerile prezidențiale e că nimic nu e sigur. Sunt alegerile cu cele mai mari surprize”, spune Paleologu, care a dat exemple nu numai de la noi din țară, dar și alegerea lui Donald Trump sau Emmanuel Macron. „Sunt sigur că vom avea o mare surpriză în primul rând în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, ale cărui procente în sondaje sunt umflate cu pompa. Se vor topi precum untul la soare. Poate va reuși să intre în turul 2, dar cu greu. Dificil va fi și pentru Viorica Dăncilă, în ciuda aparatului puternic de partid pe care îl are în spate. Ei sunt în poziția lui Goliat. Cred că există cel puțin un David care să înfrângă acești coloși cu picioare de lut”, spune Paleologu.

Theodor Paleologu nu l-a cruțat de critici nici pe președintele Klaus Iohannis, pe care îl învinovățește în primul rând că a acceptat ca Viorica Dăncilă să fie premier și că a făcut numiri controversate: Dan Mihalache ambasador la Londra, Gabriel Vlase la SIE, Eduard Hellvig la SRI.

Klaus Iohannis „este o lipeală conjuncturală”, consideră Paleologu. „Nu are nicio legătură cu liberalismul și nu-l interesează soarta PNL. Când joci la jocuri de noroc, cel mai grav e când câștigi, pentru că devii dependent. Într-un fel, admir abnegația lui Ludovic Orban, un om foarte prost tratat de către președintele Iohannis, dar care rămâne loial. Iohannis n-a dat nimic înapoi PNL”, a spus fostul ministru.

Theodor Paleologu s-ar fi văzut un candidat legitim al PNL, pentru că se consideră un liberal autentic, dar spune că a fost dat afară din partid de „fesenistul” Vasile Blaga și de Alina Gorghiu, pusă șefă cu sprijinul lui Klaus Iohannis.