Theodor Paleologu: Sunt singurul bine plasat pentru a unifica întreaga dreaptă

Prezidențiabilul PMP Theodor Paleologu a vorbit, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre contracandidații săi în cursa pentru Cotroceni, dar și care sunt șansele sale în fața lui Klaus Iohannis. Paleologu a făăcut referire și la politica externă și ce nu a făcut actualul președinte timp de 5 ani.

Mediafax: Domnule Paleologu, care credeți că sunt șansele reale să intrați în turul doi?

Theodor Paleologu: Mă întrebați ca analist politic sau candidat pentru că istoria ne arată că alegerile prezidențiale sunt cele mai imprevizibile alegeri și în România și în alte țări. E un tip de scrutin cu totul aparte și întotdeauna există surprize la alegerile prezidențiale. De un singur lucru putem fi siguri, că nimic nu e sigur. Ăsta e singurul lucru pe care îl putem afirma cu certitudine despre tipul ăsta de alegeri. În 2014 credea cineva că va câștiga Iohannis până aproape de scrutin? Nu. Trump a câștigat deși toată lumea credea că nu va câștiga. Macron în Franța a câștigat, deși François Fillon părea merele favorit și aș putea da tot felul de alte exemple. Un exemplu. Un exemplu la care mă gândesc în mod special e cel din 1995 în Franța, când Édouard Balladur era prim-ministru. Avea o cotă de popularitate de 65-67% și a candidat și a terminat pe locul trei.

\Așadar pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie absolut deloc aşa cum pe David nu îl impresiona înălţimea lui Goliat. Sunt convins că procentele lui Iohannis se vor topi precum untul la soare pentru că pur şi simplu alegătorii vor putea face comparaţia între proiecte şi personalităţi diferite. Iohannis avea 40% în sondaje pentru că nu exista alt candidat. Acum ne apropiem de campanie, se aliniază candidaţii, forţele politice şi vom vedea schimbări spectaculoase.

Sunt absolut convins că am un bulevard în fața mea pentru că sunt singurul bine plasat pentru a unifica întreaga dreaptă. Cei care îl susțin pe Iohannis nu îl suportă pe Barna și cei care îl susțin pe Barna nu îl suportă pe Iohannis. Eu sunt un liant între aceste tabere PNL și USR. Vă amintesc că eu am fost dat afară din PNL în 2016 pentru că am susținut alianța cu Nicușor Dan și USB-ul de atunci. Mi se pare că sunt cel mai bine plasat pentru a aduna voturile întregii drepte. Sunt convins că am un bulevard în fața mea, pornesc de la un soclu sigur și nu pot decât să cresc în această competiție electorală. Și mai e un lucru important de spus, alegerile prezidențiale sunt alegeri în care lumea votează uin om și un proiect.
Mult prea puțin contează partidul pe care îl susține. Sigur, contează ideologia. Alegători de dreapta evident că nu vor vota în ruptul capului pentru Dăncilă sau Diaconu, dar în interiorul dreptei totul e posibil.

Faptul că PMP e un partid mai mic decât PNL nu înseamnă absolut nimic. Și mai am un argument important. Iohannis s-a dovedit o pacoste pentru PNL. 
De când este Iohannis preşedinte cât timp a fost PNL la guvernare? Nici măcar o zi. Să nu mi se spună că nu are nicio responsabilitate. Evident că are o responsabilitate pentru că a promovat anumite persoane în interiorul PNL. Exact acele persoane care m-au exclus pe mine în 2016. De ce m-au exclus? Pentru că eu sunt reprezentantul adevăratei tradiţii liberale. Încarnez istoria PNL. Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL? Niciuna. Nu are nicio legătură organică cu liberalismul românesc. Sunt convins că liberalii adevăraţi se vor recunoaşte în mesajul meu şi îşi vor da seama că eu îi voi aduce la putere.

Mediafax: Ce vă diferențiază de ceilalți candidați?

Theodor Paleologu: Nu vreau să vorbesc despre persoana mea, vreau să vă vorbesc despre proiecte. Poate că nu vom avea timp acum, poate că ne vom revedea și vom putea lua fiecare subiect în discuție. Sunt teme mari pe care e important să ne pronunțăm, să comparăm diferitele proiecte. Mai cu seamă politică externă și securitate, lucrurile care țin de competențele președintelui.
Dan Barna are tendința de a promite lucruri care nu prea au legătură cu fișa postului. Pe de altă parte, Iohannis se ascunde în spatele faptului că nu ar avea atribuții. Fals. Are atribuții pe care însă nu le exercită sau nu le cunoaște. Revin. Politica externă și securitate, un domeniu extrem de important și aici am multe de spus pentru că sunt diplomat și știu bine ce trebuie făcut. Apoi este întregul domeniu important al educației, culturii, patrimoniului la care de asemenea cred că am lucruri importante de spus. \

Mai este o altă dimensiune, cea economică, unde într-adevăr președintele nu are atribuții. Dar președintele trebuie să creeze majorități. Asta este cel mai improtant lucru. Președintele trebuie să fie un diplomat nu doar în exterior, ci trebuie să fie un diplomat în interior. Să fie capabil să federeze diferite forțe politice în jurul unui proiect. Aici evident că anumite principii economice sunt fundamentale. Un președinte nu trebuie să vină cu un proiect economic detaliat, însă trebuie să vină cu principii de politică economică în privința impozitării, în privința predictibilității legislației.

“În ultimii ani diplomația română a cunoscut o adevărată degringoladă”

Eu ce îmi doresc în primul rând este un stat predictibil. Statul român este complet impredictibil din toate punctele de vedere. Se schimbă mereu regulile, lucrul ăsta este absolut dezastruos. Deci în domeniul economic trebuie avute în vedere niște principii pe baza cărora să se poată negocia o majoritate suficientă de mare, apoi este un al patrulea mare domeniu care ține de reformă constituțională, justiție, anticorupție și ordine publică. Astea sunt domenii în care președintele are atribuții și le poate exercita. Despre asta vreau să vorbesc și în toate aceste domenii am lucruri importante de spus și vreau să le apuc să le spun pe parcursul campaniei.

Profit de faptul că zilele astea are loc Reuniunea Diplomației Române pentru a spune câteva lucruri, din păcate neplăcute. În ultimii ani diplomația română a cunoscut o adevărată degringoladă. Este absolut rușinos ceea ce s-a întâmplat în diplomația română sub Meleșcanu și este de mirare pentru că Meleșcanu este diplomat de carieră. Meleșcanu a fost un bun ministru de Externe în anii `90 în contextul de atunci. Între `92 și `96 Meleșcanu era un ministru decent în contextul de atunci și a făcut unele lucruri bune în minister. Însă ce a acceptat din partea PSD-ului în ultimii ani este absolut lamentabil. Numiri de tot felul de incapabili, de tot felul de persoane neavenite, secretari de stat care nu aveau niciun fel de legătură cu ministerul de Externe, tot felul de nulități provenite din diferite organizații ale PSD, puși prin consulate, trimiși la misiuni diplomatice, este efectiv o degringoladă inacceptabilă și e grav că Iohannis a asistat pasiv la această degringoladă. Vă dau un exemplu, Ambasada de la Bruxelles, mă refer la capitala Belgiei, trei ani de zile a stat fără ambasador. Eu sunt un fost ambasador care știe foarte bine că o ambasadă nu trebuie să rămână fără ambasador mai mult de două-trei săptămâni. Este un afront pe care îl aduci statului respectiv.

“Iohannis în acest domeniu, ca și în atâtea altele, a stat fără să spună absolut nimic”

Este inadmisibil că misiuni improtante au stat fără ambasador ani de zile. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple și cu mine la Cotroceni acest lucru nu se va mai întâmpla. Sunt proiecte mari de diplomație care au fost puse între paranteze. Mă refer la diluarea parteneriatelor noastre strategice foarte importante. În ultimii ani s-a pierdut substanța acestor parteneriate strategice cu SUA, Franța. Nicio investiție majoră nu s-a mai produs în România de la Oracle și Ford, dacă țineți minte acum mulți ani. Sunt o serie întreagă de chestiuni pe care vreau să le abordez, acum v-am dat doar un eșantion. Este vorba de falimentul PSD în primul rând.

Este rezultatul unei politizări la nivelul cel mai de jos, adică instalarea tuturor incompetențelor pentru că au legături în mafia PSD. Iar pe de altă parte, Iohannis în acest domeniu, ca și în atâtea altele, a stat fără să spună absolut nimic. Era de datoria lui să arate cartonașul galben și nu a făcut-o. Are atribuții constituționale pentru acest lucru, de ce nu le exercită?

cititi interviul integral AICI https://www.mediafax.ro/politic/interviu-theodor-paleologu-propun-un-pact-anti-psd-dancila-gospodina-neconflictuala-barna-salvatorul-galactic-ce-legatura-are-iohannis-cu-istoria-pnl-video-18333508